Het Grutte Veld
“Erfgoed dat gekoesterd moet worden”
Het Grutte Veld is het grootste en een van de oudste akkervelden in deze regio. Al in de middeleeuwen werden op deze grond gewassen verbouwd, waarschijnlijk zelfs al eerder.
Om op deze akkers jaar in, jaar uit gewassen te kunnen telen was wel bemesting nodig. Hiervoor werd destijds dierlijke mest gebruikt. In de zogenaamde potstallen werd i.p.v. stro het maaisel van heide gebruikt, dat met de mest vermengd werd. Langzaam ontwikkelde zich een bemestingssysteem, waarbij complete heideplaggen en graskluiten aan dit maaisel werden toegevoegd. Door dit systeem werden de akkers door de eeuwen heen opgehoogd. Gemiddeld groeide de zwarte aardlaag tot wel 10 cm per 100 jaar. Door deze ophoging van de akkers heeft het Grutte Veld een bolle vorm gekregen. Dit noemt men wel een esveld. De akkers liggen een stuk hoger dan de omringende wegen. Dit is bv. in de Steeg op sommige plekken nog steeds duidelijk te zien. Onze voorouders hebben zo in de loop der eeuwen de akkers bewerkt en gevormd. Langs dit veld ontstond in de late middeleeuwen dan ook de eerste lintbebouwing: de Steeg en de Hees.
In 2023 is het Grutteveld Ommetje geopend met onderweg historische uitleg. Deze uitleg kan men beluisteren of lezen door de QR-codes op de paaltjes van Knopen Lopen te activeren (fotocamera functie op de telefoon).
Men kan Het Grutteveld Ommetje starten bij de Kerk van Kronenberg of bij de Kerk van Sevenum.
Lijst met QR-code punten
Op de volgende plekken is informatie beschikbaar via een QR-code:
- Knooppunt 18: Kerk van Kronenberg
- Knooppunt 20: Kapel Onze Lieve Vrouw van Goede Raad
- Knooppunt 21: Kronenbergerhoek
- Bedelaarspad
- Knooppunt 50
- Kruusboëm
- Knooppunt 24
- Knooppunt 25
- Knooppunt 26
- Startpunt Kerk Sevenum
- Knooppunt 28
- Knooppunt 81
- Knooppunt 1