Informatie in ’t Zaerums

Gespraoke versie

Woeë de naam Kroeënenberg vandan kumt is nit met zaekerheid te zegke. Dit buurtschap waort al in 1745 genumd as Kroeënenbergerhook.

D’n bórderiej oêt 1466 waas órsprónkelik van eigenaar Jan van Croonenborgh. Daes bóderiej waas de letste jaoren achterieënvolges in bedriêf as restaurant “Kronenbergerhof”, “Nieuw Kronenbergerhof”’, Hof van Kronenberg” en nou “Restaurant 1466”.

Daes bórderiej kent ‘n bewaoge geschiedenis. In de reurige tieje van d’n Twidde Werreldaorlog waas dit ‘n centrum van verzet. Heej kwame óngerduukers, spionagegroepe en geallieerde sedaote beej-ieën en waas ‘t ’n coördinatiepunt vör bereechte. ‘n Verzetsgroep haj ‘n kamp inne bös det zeej de Oranje Vrijstaat numden. ‘n Herinneringsstein verwiest nar daes activiteite en is ter naogedâchtenis taege de schop van daes bórderiej geplatst.

De westelikke rânk van ‘t Grutteveld bestieën oêt zânkduine met eike. Vrujer waorten daes buuem gebroekt as eikenhakhout. Nao ‘t kappe slogen de stump wer opniej oêt en gruiden daor. Dit kónne dan bizóngdere gruivorme waere, krek wie knotbuuem die ok duk beej wilge väörkaome. ‘t Gekapte hout dinden as geriefhout en waort in en rónk ‘t hoês gebroekt, beejväörbieëld vör weipäöl, stael vör gerieëdschap, huueruiters en bouwhout.

Woeë nou de visviêvers ligke, waas vrujer woeste grónk. Din woeste grónk waort daornao óntgónnen en is zón 100 jaor gebroekt as langdbouwgrónk. Nag nit zo lânk gelaeje is de grónk umgevormd vör recreatieve doeleinde. As gevolg van de oêtbreiding van attractiepark “Toverland” moos de visclub verplatst waere. Op daes plats waorte nieje visviêvers gegrave. De zânk din heejbeej gewónne waort is ok gebroekt as fundering vör de viaducten van de rónkwaeg beej Eindhoven tiejes de reconstructie van 2010.

Route

  • Asse vanoêt Kroeënenberg kums, loeëp dan rêchdaor en volg d’n Baedelerspaad
  • Asse de Grutteveld route al geloeëpen hes, gânk dan rêchsaaf richting de Kroeënenberg
  • Asse in Zaerum gestart bis, gânk dan lingesaaf en volg d’n Baedelerspaad
knooppunt 21

Informatie in het Nederlands

Gesproken versie

Waar de naam Kronenberg vandaan komt is niet met zekerheid te zeggen. Dit buurtschap werd reeds genoemd in 1745 als Kronenbergerhoek.

De boerderij uit 1466 was oorspronkelijk van eigenaar Jan van Croonenborgh. De boerderij was de laatste jaren achtereenvolgens in bedrijf als restaurant “Kronenbergerhof”, “Nieuw Kronenbergerhof”, “Hof van Kronenberg” en nu “Restaurant 1466”.

Deze boerderij kent een bewogen geschiedenis. In de roerige tijden van Wereldoorlog II was dit een centrum van verzet. Hier kwamen onderduikers, spionagegroepen en geallieerde soldaten bij elkaar en was dit een coordinatiepunt voor berichten. Een verzetsgroep had een kamp in de bossen wat zij de Oranje Vrijstaat noemden. Een herinneringssteen verwijst naar deze activiteiten en is ter nagedachtenis tegen de schuur van de boerderij geplaatst.

De westelijke rand van het Grootveld bestaan uit zandduinen met eiken. Vroeger werden deze bomen gebruikt als eikenhakhout. Na het kappen groeide de stompen weer opnieuw uit. Dit kan tot bijzondere vormen leiden, zoals knotbomen die ook veelvuldig voorkomen bij wilgen. Het gekapte hout diende als geriefhout en in en rond het huis gebruikt, bijvoorbeeld voor weipalen, stelen (van gereedschap), hooiruiters en bouwhout.

Waar nu de visvijvers liggen, was aanvankelijk woeste grond. De woeste grond werd daarna ontgonnen en zo’n 100 jaar gebruikt als landbouwgrond. Nog niet zo lang geleden is de grond omgevormd voor recreatieve doeleinden. Als gevolg van de uitbreiding van attractiepark “Toverland” moest de visclub verplaatst worden. Op deze plek werden nieuwe visvijvers gegraven. Het zand dat hierbij werd gewonnen is ook gebruikt als fundering voor de viaducten van de rondweg bij Eindhoven tijdens de reconstructie in 2010.

Ter hoogte van de 2e vijver heeft een veldbrandoven gestaan. De naam “an ‘t leëmsgaat” op het houten toegangshek van een weiland verderop, verwijst naar de lokale winning van leem voor deze veldbrandoven.

Route

  • Als je vanuit Kronenberg komt, loop dan rechtdoor en volg het Bedelaarspad
  • Als je de Grutteveld route al gelopen hebt, sla dan rechtsaf richting Kronenberg
  • Als je in Sevenum gestart bent, ga dan linksaf en volg het Bedelaarspad